Brussels Heart Center (BHC) - Een hart in de stad, een hart op het platteland - Een team, meerdere sites, meerdere specialiteiten
 
Hartrevalidatie - Specifieke bekwaamheden - Cardiologie - Brussels Heart Center (BHC)

Hartrevalidatie - Specifieke bekwaamheden - Cardiologie - Brussels Heart Center (BHC)

 

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie is een geheel van zorgen waardoor een patiënt een optimaal fysiek en mentaal evenwicht kan hervinden na een hartaandoening, met als resultaat een betere herïntegratie is onze maatschappij. De doelstellingen zijn werkhervatting of behoud van een zelfstandig bestaan. Hartrevalidatie richt zich tot patiënten die werden opgenomen voor een hartoperatie, acuut coronair syndroom, coronaire dilatatie met of zonder stent, hartfalen of harttransplantatie.

Het is een multidisciplinaire aanpak met fysieke training onder begeleiding van fysiotherapeuten, een optimalisatie van de medische behandeling van de cardiovasculaire risicofactoren, coaching door een diëtist en psychosociale begeleiding.

De patiënt krijgt 45 sessies van polyklinische hartrevalidatie voorgeschreven gedurende een periode van zes maanden na de ziekenhuisopname, mits goedkeuring door de adviserende geneesheer. Na deze periode is het essentieel om een regelmatige fysieke activiteit te onderhouden om recidief te voorkomen. Leeftijd doet niets af aan het voordeel van hartrevalidatie. Voor het begin van de revalidatie, zal de patiënt worden onderzocht door de verantwoordelijke arts. Dit onderzoek omvat tevens een inspanningsproef met meten van zuurstofverbruik (een ergospirometrie). Dit zal de risico's verbonden aan de oefening inschatten. Het programma wordt aan elke patiënt aangepast.

Het hartrevalidatieteam van de Kliniek Saint-Pierre van Ottignies bestaat uit een dokter, 4 kinesitherapeuten, een diëtiste, een psycholoog en een maatschappelijk assistente.

  • Verantwoordelijke dokter: Dr Cora Doriaux (010/43.76.41)
  • Verantwoordelijke kinesitherapeut: Sabine Coulon (010/43.72.84)
  • Kinesithérapeuten: Rita Larroumets, Marie Voogd, Olivia Bouche
  • Psycholoog: Audrey Libion
  • Diëtisten: Claire Demarcin, Audrey De Temmerman